Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΝΕΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

ΝΕΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

Μια νέα εποχή για την καταπολέμηση της αυξημένης LDL- χοληστερίνης (η κακή χοληστερίνη που δημιουργεί τις αθηροσκληρωτικές στενώσεις στις αρτηρίες).

Το FDA (ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) την περασμένη Παρασκευή 24 Ιουλίου, ενέκρινε ένα νέο φάρμακο (την alirocumab -Praluent της εταιρίας Sanofi) που μειώνει την LDL- χοληστερίνη για χορήγηση α) σε ενήλικες με οικογενή υπερχοληστεριναιμία (εμφανίζεται περίπου σε 1 ανά 400 ανθρώπους) και β) για όσους με αθηροσκληρωτική νόσο (στις στεφανιαίες αρτηρίες που προσφέρουν αίμα στην καρδιά και στις καρωτίδες που προσφέρουν αίμα στον εγκέφαλο) είτε έχουν παρενέργειες από τις στατίνες είτε δεν επαρκεί η δίαιτα και η μέγιστη δόση στατίνης για να μειωθεί η LDL- χοληστερίνη στο επιθυμητό βάσει των οδηγιών. Υπ’ όψιν ότι χορηγείται επιπλέον των στατινών στην δεύτερη περίπτωση. http://www.fda.gov/…/Newsr…/PressAnnouncements/ucm455883.htm
Το φάρμακο αυτό είναι μονοκλωνικό αντίσωμα – αναστολέας του ενζύμου PCSK9 και εμποδίζει την δράση του ανωτέρω ενζύμου. Αυτό το ένζυμο καταστρέφει-μειώνει τους υποδοχείς της LDL- χοληστερίνης στο ήπαρ, οπότε ελαττώνεται η ικανότητα του ήπατος (συκωτιού) να απομακρύνει την LDL- χοληστερίνη από το αίμα. Συνεπώς οι αναστολείς του ενζύμου αυξάνουν την ικανότητα του συκωτιού να μειώνει την LDL- χοληστερίνη του αίματος.
Ένα άλλο παρόμοιο φάρμακο είναι το evolocumab (Repatha-της εταιρίας Amgen) που ήδη έχει πάρει έγκριση στην Ευρώπη και αναμένεται τον Αύγουστο να εγκριθεί από το FDA. Αυτά χορηγούνται με ένεση περίπου ανά 15 ημέρες και μειώνουν την LDL κατά 47% περίπου.
Οι στατίνες είναι τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε σήμερα για να μειώσουμε την LDL- χοληστερίνη. Οι πιο ισχυρές από αυτές επιτυγχάνουν μείωση της κατά 50% περίπου. Σε μερικούς όμως προκαλούν υπέρμετρη αύξηση των τρανσαμινασών (του συκωτιού) ή της CPK (των μυών) ή προκαλούν μυϊκούς πόνους, με αποτέλεσμα να τις διακόπτουμε.
Βεβαίως πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι χρειαζόμαστε μερικά χρόνια χρησιμοποίησης αυτών των φαρμάκων για να δούμε αν παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες και το πραγματικό όφελός τους. Επίσης το κόστος τους είναι απογοητευτικό, περίπου 10.000 ευρώ τον χρόνο.

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :